Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Za obnovljive vire naj plačujejo tudi lastniki sončnih elektrarn

29.10.2013

Finance; 28.10.2013

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so, da bi napolnili luknjo, v novem energetskem zakonu predvideli tudi člen, ki je določal, da morajo poseben prispevek za obnovljive vire energije (OVE) in soproizvodnjo (SPTE) plačevati tudi proizvajalci elektrike iz fosilnih goriv. Člen so, kot smo že pisali, tik pred potrditvijo novega energetskega zakona na vladi iz tega umaknili. Proizvajalci elektrike iz fosilnih goriv odločitev, ki sicer še ni dokončna, pozdravljajo, saj bi bili, če bi člen ostal v zakonu, edina država v EU, kjer bi proizvajalci elektrike iz fosilnih goriv plačevali ta prispevek.

Nekateri opozarjajo, da bi morale svoj delež k razvoju obnovljivih virov prispevati tudi sončne elektrarne, zlasti tiste, ki so pogodbe o zagotovljenem odkupu podpisale med letoma 2010 in 2012.

Želeli so razbremeniti končne uporabnike

»Pri pripravi tega člena se nismo zgledovali po drugih državah, ker se vsaka sama odloča, kaj bo podpirala in kje bo zagotovila potrebna sredstva,« so nam na vprašanje, po kom so se zgledovali pri snovanju zakona, odgovorili na pristojnem ministrstvu. In zakaj bi radi dodatno obremenili proizvajalce elektrike? Namen je bil preprost, pravijo. »Morali smo poiskati čim več možnih virov za zagotavljanje sredstev za podpore proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov in soproizvodnje,« pojasnjujejo. Zdaj namreč te prispevke plačujemo končni porabniki elektrike, ministrstvo pa je želelo to spremeniti. »Predpisani delež obnovljive energije, ki ga moramo doseči leta 2020, je cilj Slovenije, ne le končnih uporabnikov električne energije,« pravijo.

Proizvajalci morajo kupce pridobivati s čim nižjo ceno

Bi dodatna obremenitev proizvajalcev res razbremenila končne uporabnike? Malo verjetno, pravijo nekateri. Proizvajalci bi zaradi novega prispevka pač zvišali ceno elektrike in breme bi spet padlo na ramena končnih kupcev. »To bi se zgodilo le v določenem obsegu,« pa zatrjuje Franko Nemac iz agencije za prestrukturiranje energetike. »Proizvajalci morajo namreč ostati konkurenčni in kupce pridobivati s čim nižjo ceno. Tudi če bi se del stroškov res prenesel na končne odjemalce, bi bilo to bolje kot nič, saj trenutno ti plačujejo prispevek v celoti,« doda.

Prepričan je, da bi moral člen, ki je nalagal proizvajalcem elektrike iz fosilnih goriv plačilo posebnega prispevka za OVE, ostati. »Celo več - moral bi načelno veljati za vse proizvajalce, vendar bi morali imeti s podzakonskim aktom možnost določiti različne stopnje tega prispevka za različne proizvajalce in različne situacije,« svetuje. Opozarja, da bi morale k razvoju novih OVE prispevati tudi sončne elektrarne, še zlasti tiste, ki so med letoma 2010 in 2012 »zaradi prepoznega zniževanja zagotovljenih odkupnih cen pridobile nedovoljeno državno pomoč«.

Visoka cena le do amortizacije elektrarne

S tem se strinja tudi Peter Novak, direktor družbe Energotech. Prepričan je, da bi morali ljudje sončne elektrarne nameščati za proizvodnjo elektrike za svojo porabo, in ne zato, da jo prodajajo v omrežje in z njo zaslužijo. »Narobe je bilo, da dobe zagotovljenih odkupnih cen nismo pogojevali z amortizacijo naprave. Da bi torej visoka odkupna cena veljala do amortizacije sončne elektrarne, na primer sedem let, potem pa bi to znižali ali celo odpravili,« svetuje Novak. A pogodb za nazaj se ne da spreminjati. »Lahko pa bi z zakonom določili, da morajo lastniki sončnih elektrarn, ki imajo zelo visoko zagotovljeno odkupno ceno in zato velike dobičke, po amortizaciji naprave plačevati prispevek za obnovljive vire energije,« predlaga.

Novak: namestite reverzibilne števce

Tudi v tujini pridobivanje elektrike iz OVE plačujejo končni uporabniki, pridobivanje toplote iz OVE pa subvencionira država, pravita Peter Novak in Kai Schlegelmilch iz Green Budget Germany/Europe. »Največja težava v Sloveniji je, da smo se napačno lotili subvencioniranja, in to bi bilo treba spremeniti,« opozarja Novak. Kako? »Najbolj pošteno bi bilo, če bi elektriko plačevali s tako imenovanimi reverzibilnimi števci,« predlaga. To pomeni, da oddajaš presežke elektrike v omrežje po isti ceni, po kateri jo pridobivaš. »Če bi torej imel sončno elektrarno, bi z njo pridobival elektriko zase, kolikor bi je imel preveč, bi je prodal v omrežje. Vendar bi jo moral prodati po isti ceni, po kateri sem jo pridobil,« pojasni Novak. »Trenutno za kilovatno uro iz sončne energije plačujemo skoraj sedemkrat več, kot stane neto kilovatna ura pri prodajalcu,« pove.

Vir

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu