Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Smo dovolj pametni za pametna omrežja?

6.12.2012

Delo, 03.12.2012

V začetku leta je bil pripravljen program razvoja pametnih omrežij v Sloveniji. Po njem bi morali do leta 2020 v razvoj pametnih omrežij vložiti 320 milijonov evrov. Tehničnih težav za vpeljavo pametnega omrežja ni, je pa težava z implementacijo v veliki elektroenergetski sistem, ki ne prenese preizkušanja, ampak zahteva zanesljive rešitve.

S sedanjimi koncepti razvoja je do leta 2030 predvidenih 4,2 milijarde naložb v električno distribucijsko omrežje. Z uvedbo pametnih omrežij bi v tem obdobju lahko to vrednost zmanjšali za 500 milijonov evrov. O stanju »pameti« elektrodistribucijskih omrežij smo se pogovarjali s predsednikom Tehnološke platforme za pametna omrežja profesorjem dr. Igorjem Papičem.

Več...

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu