Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Slovenija bo pilotni projekt za električna vozila

25.01.2014

Žurnal; 24.01.2014

Prvi avto v družini, ki se ga uporablja za daljše razdalje, je težko menjati. Stremeti moramo k temu, da bo drugi avto, s katerim gre največkrat mama v trgovino, na električen pogon. Slovenija bo to naredila med prvimi. Za to bo poskrbelo moje ministrstvo. In s tem lahko dve milijardi konvertiramo nazaj v domačo proizvodnjo. Želim si, da to naredimo prvi v Evropi.

Se vam ne zdi, da so ti načrti malce utopični?

Zapomnite si moje besede: To je prihodnost naše države in to se mora zgoditi.

Kdaj?

Zelo hitro. Nekaj polnilnic že imamo, hkrati pa pripravljamo koncept, kako gradnjo pospešiti in se razvijati naprej.

Že mogoče, ampak električni avti so dvakrat dražji od bencinskih. Kdo jih bo kupoval?

Dva pogoja je treba izpolniti. Energent, v tem primeru elektrika, mora biti cenejši. Že danes je petkrat cenejša od fosilnih goriv. Pri ceni električnih avtomobilov pa je treba pogledati zahtevnost izdelave bencinskega ali električnega motorja, kjer ugotovimo, da je električen neprimerljivo preprostejši in cenejši. Zakaj so danes še vedno tako dragi? Ker proizvodnja še ni dosegla kritične mase. Treba je biti prvi. Kdor bo v Evropi prvi, bo pobral smetano.

Se že pogovarjate s katerim od proizvajalcev?

Ja, zelo intenzivni pogovori tečejo z dvema ključnima igralcema na tem področju: Teslo in BMW. Ta dva proizvajalca potrebujeta trg. Slovenija je z dvema milijonoma prebivalcev idealna za "pilotni projekt". Svojo majhnost moramo izkoristiti. Slovenija se mora postaviti na zemljevid e-držav. Denimo, Nemčija si tega ne mora privoščiti, ker je trg prevelik.

Več...

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu