Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Siemens stavi na zemeljski plin in vetrnice

2.01.2013

Delo, 01.01.2013

Zaradi upada trga se je Siemens umaknil iz proizvodnje sončnih elektrarn, za vetrnice ima že za deset milijard evrov naročil.

Siemens je s svojim okoljskim portfeljem – vanj sodijo produkti in rešitve, ki merljivo, dokazano in znatno prispevajo k zniževanju emisij CO₂ in rabi energije – največji ponudnik do okolja prijaznih tehnologij na svetu. Dr. Eveline Steinberger-Kern je okoljevarstvenica, ki je postala vodja sektorja Energija za regijo srednja in vzhodna Evropa v Siemensu AG Avstrija.

Kako izkušnje iz okoljevarstva ustrezajo sedanjim trendom v energetiki in kako hitro jim sledi Siemens?

Siemens ne sledi trendom, pač pa deluje kot pionir. V energijskem izkoristku plinskih turbin smo svetovni rekorderji, ponujamo tudi vetrne elektrarne na morju, pri katerih je dolžina lopatic kar 75 metrov – toliko je sicer dolžina letala Airbus 380. Iz našega celovitega portfelja na področju proizvodnje, prenosa, distribucije in uporabe energije sta to samo dva primera tehnologij, ki močno prispevata k učinkovitemu zniževanju emisij CO₂. 

Za mnoge je bila zanimiva odločitev za umik Siemensa iz fotovoltaike. Bodo vse sončne elektrarne prihajale iz Kitajske?

Uprava korporacije se je odločila, da se Siemens umakne s področja sončne energije, saj zaradi nižjih rasti in intenzivnih cenovnih pritiskov na tovrstnih trgih naša pričakovanja niso bila uresničena. Ocene o velikosti globalnega trga sončne energije so se pred kratkim znižale s štirih na samo en gigavat. Siemens bo seveda tudi v prihodnosti ponujal produkte za delovanje solarnih termalnih in fotovoltaičnih elektrarn, denimo parne turbine, generatorje in tehnologijo za nadzor. Obnovljiva energija bo še naprej hitro rasla, pri čemer bodo največji delež k proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov prispevale hidroenergija in vetrne elektrarne. 

Koliko je možnosti za izboljšanje učinkovitosti vetrnih elektrarn z znanjem iz avionike in proizvodnje vodnih turbin? Kolikšen delež proizvodnje elektrike bi lahko dosegle?

V Siemensu napovedujemo, da bodo imeli obnovljivi viri v svetovnem energetskem spletu do leta 2030 že 28-odstotni delež. Veter bo imel do leta 2030 približno četrtinski delež v proizvodnji energije iz obnovljivih virov, to je že skoraj osem odstotkov celotne svetovne proizvodnje energije. Siemens je nesporni vodja na področju vetrnih elektrarn na morju in za vetrne elektrarne imamo za več kot deset milijard evrov že prejetih naročil. V zadnjih dveh desetletjih se je energijski izkoristek vetrnih turbin povečal s 40 na 45 odstotkov, s čimer smo že dosegli približno 75 odstotkov teoretično maksimalnega energijskega izkoristka, ki ga ocenjujemo na 60 odstotkov. V srednji in vzhodni Evropi te tehnologije že uspešno delujejo v Turčiji, na Hrvaškem in v Romuniji, naš naslednji cilj pa je vstopiti tudi na avstrijski in ukrajinski trg vetrne energije. Ker se vetrne razmere v srednji in vzhodni Evropi precej razlikujejo od tistih na Severnem morju, razvijamo inovativne rešitve za turbine, ki delujejo tudi v šibkem vetru. 

Kam je Siemens v naboru vse energetike usmerjen? Kaj poleg fotovoltaike še opuščate? In katera so povsem nova področja? Katera upadajo in katera rastejo?

V srednji in vzhodni Evropi, to je namreč regija, za katero sem odgovorna, so elektrarne kombiniranega cikla ključni del portfelja Siemensovega sektorja Energija. Zemeljski plin bo še naprej igral ključno vlogo v energetskem spletu prihodnosti. Na področju obnovljivih virov se bomo v regiji osredotočali predvsem na vetrno energijo. Ključni element evropskega energetskega zemljevida prihodnosti pa bodo visoko zmogljiva prenosna omrežja. Potrebujemo rešitve za zagotavljanje stabilnosti omrežja ne glede na znatna nihanja v energiji iz obnovljivih virov pa tudi medsebojne povezave nacionalnih omrežij. Siemens že ponuja rešitve na področju visokonapetostnega enosmernega prenosa. Trenutno izvajamo projekt prenosa energije iz Gruzije v Turčijo, ki ji bomo omogočili uporabo elektrike, proizvedene v gruzijskih hidroelektrarnah.

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu