Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Poleg elektrike v igri tudi hibridi in vodik

10.10.2012

Delo, 09.10.2012

Ljubljana – Na področju avtomobilov je zadnja leta ena glavnih tem, kako doseči nižjo porabo in s tem nižje emisije ogljikovega dioksida. Ob izboljševanju delovanja motorjev z notranjim zgorevanjem se poskušajo uveljaviti tudi novi pogoni. Elektrika je povsod glavna tema, o tem, na kakšen način se bo bolj množično uveljavila v avtomobilih, pa so pogledi vse bolj različni.

Še pred dvema letoma je velika večina avtomobilskih proizvajalcev glede drugačnih pogonov govorila predvsem o baterijskih električnih avtomobilih. Najbolj je še zdaj znan veliki načrt Renaulta, katerega predsednik Carlos Ghosn je napovedal, da bodo tovrstni električni avtomobili do konca prihodnjega desetletja predstavljali deset odstotkov prodaje vseh avtomobilov. Podjetje, katerega del je tudi Nissan, ostaja pri svojih načrtih, čeprav vsaj za zdaj o kakšni množičnosti ni moč govoriti. Renault šele začenja prodajati prvi iz temeljev zasnovani električni avtomobil renault zoe, ki bo tudi prvi z nekoliko ugodnejšo ceno. Nekakšen predhodnik je nissan leaf, ki je do letošnje pomladi po svetu skupno našel 22.000 kupcev; samo v Evropi, kjer je bil doslej dosegljiv le na omejenih trgih, pa po podatkih Automotive News Europe v prvem letošnjem četrtletju okoli 1200.

Več...

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu