Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Pogled v leto 2013: manj denarja za sonce, več za druge vire

22.11.2012

Finance, 18.11.2012

Kateri obnovljivi vir bo v prihodnjem letu pridobil zaradi ohlajanja fotovoltaike?

Da so spremembe podporne sheme, ki omogoča subvencioniranje OVE, nujne, se strinjajo tako rekoč vsi. Rast števila novih proizvodnih naprav in s tem obsega subvencij je bila v minulih dveh letih eksplozivna, zato se je med drugim v težavah znašla blagajna centra za podpore. Prek prispevka za OVE, ki ga plačujemo vsi porabniki, se namreč zbere premalo sredstev, da bi lahko pokrila vse potrebe po subvencijah. Možnosti sta dve: ali dvigniti prispevek (vlada tega ne izključuje) in s tem obremeniti prebivalstvo ali pa upočasniti nove naložbe v zeleno energijo. Vlada se je, kot kaže, odločila za drugo pot in namerava uvesti nekakšne kvote.

Eksplozija sončnih elektrarn

Iz letnih poročil o položaju na področju OVE je razvidno, da se je obseg subvencij od leta 2009 do letos povečal kar za petkrat, in sicer na letošnjih sto milijonov evrov. Največjo eksplozijo je doživela fotovoltaična panoga. Medtem ko je država leta 2009 za subvencioniranje sončnih elektrarn namenila 800 tisoč evrov, je ta znesek lani presegel 17 milijonov evrov, letos pa bo še precej večji. Največ subvencij so lani sicer dobile bioplinarne - 18 milijonov evrov. Prihodnje leto se napoveduje povečan obseg subvencij za vetrne elektrarne. Ta vir je namreč še skoraj povsem neizkoriščen, pred časom je začela delovati prva vetrnica, je pa v načrtu več novih.

Zgovoren je tudi podatek, da je bilo lani v podporno shemo vključenih 1.171 elektrarn, od teh jih je bilo 981 sončnih. Kaj snuje vlada?

Glavne novosti, ki jih prinaša predlog novele energetskega zakona, so:

- Agencija za energijo bo vsako leto do 1. oktobra objavila javni poziv, ki mora biti odprt do 1. novembra in prek katerega bo povabila investitorje k prijavi projektov proizvodnih naprav, ki kandidirajo za subvencijo.

- Obseg sredstev za subvencije bo vsako leto določila vlada.

- Glede na izpolnjevanje ciljev iz akcijskega načrta na področju OVE bo mogoče nekaterim virom dati prednost pred drugimi (denimo vetru pred soncem ali nasprotno).

- Agencija za energijo bo po izboru na spletni strani objavila podatke o izbranih projektih z navedbo investitorja, izbrane tehnologije, moči proizvodne naprave in ponujene cene za zagotovljen odkup električne energije.

V praksi to pomeni, da bo že v prihodnjem letu za subvencioniranje OVE na voljo natančno določena količina sredstev, za katera se bodo investitorji potegovali prek javnega razpisa. Vlada oziroma pristojno ministrstvo pa bo lahko tudi odločilo, da bo nekatere vire bolj podprlo kot druge. V združenju fotovoltaične industrije temu, razumljivo, močno nasprotujejo. Menijo, da so takšne zakonske spremembe diskriminatorne, protizakonite in v nasprotju z ustavo.

»Spodbujanje obnovljivih virov mora biti nediskriminatorno do različnih vrst obnovljivih virov in mora neovirano spodbujati njihov razvoj. Pri predlaganem javnem razpisu, ki bi se izvedel le enkrat na leto, in še to ob koncu leta, bi bil od trenutka sprejetja predloga zakona pa vse do oktobra 2013, ko je predviden prvi javni razpis, uveden popolni moratorij za obnovljive vire, kar bi izjemno negativno vplivalo na gospodarski razvoj OVE in njihovo dolgoročno konkurenčnost,« sporočajo iz združenja.

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu