Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Pametna omrežja za prihodnost

14.05.2012

Delo, 14.05.2012 00:00:00, Cveto Pavlin

Naložbe Za pametna omrežja bi do leta 2020 potrebovali 320 milijonov evrov.
Pametna omrežja so nadgradnja klasičnih električnih. Potrebna so, ker se poraba elektrike povečuje za 2,6 odstotka na leto in ker se je v zadnjih letih na električno omrežje priključilo več razpršenih virov energije, zlasti sončnih elektrarn, in tega bo še več.

Za podporo vseh teh virov bi morali zgraditi nova omrežja in elektrarne ali pa uvesti pametna omrežja, s katerimi bi bilo mogoče do določene mere prilagajati tudi porabo elektrike, ne zgolj proizvodnje kot v sedanjem klasičnem sistemu. Pametna omrežja bi do leta 2030 prinesla pol milijarde evrov prihranka. Program njihovega razvoja so pripravili družba SODO, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Elektroinštitut Milan Vidmar.

Program opredeljuje natančno strukturo nalog, raziskav, aktivnosti implementacije in način financiranja, s katerimi bi do leta 2020 pridobili učinkovit koncept pametnih omrežij. Ambiciozen program, katerega realizacija bo prinesla koristi vsem uporabnikom elektrodistribucijskega sistema, zahteva sodelovanje vseh akterjev tega sistema.

Vse to govori o tem, da je slovenska elektroenergetika pred novim razvojnim ciklom. Zagotavljanje njene stabilnosti in učinkovitosti ter zadostitve evropskih energetskih in podnebnih zavez je eden strateških ciljev Slovenije. Da bi to tudi dosegli, je treba sedanja omrežja že zdaj nadgraditi spametnimi, ki so odgovor na spremenjene razmere v omrežju, saj to ni pripravljeno za prodor novih tehnologij, kot je, denimo, množično vključevanje toplotnih črpalk, obnovljivih virov energije in električnih avtomobilov.

Pametna omrežja so odgovor na potrebe vseh uporabnikov elektrodistribucijskega omrežja, saj z njihovo uvedbo pridobijo vsi uporabniki. Novi viri energije, nove potrebe, nova e-mobilnost so trendi, ki so že tu in katerih množične uporabe sedanje omrežje ne podpira. S pametnimi omrežji bo mogoča učinkovita integracija klasičnih in novih elementov in preskrba z električno energijo po trajnostnih načelih. Z uvedbo pametnih omrežij se bo zmanjšala poraba električne energije za tri odstotke na leto, kar pomeni 100.000 ton manj emisije ogljikovega dioksida na leto.

Pametna omrežja omogočajo neposredne finančne koristi za vse uporabnike. Zaradi novih elementov v sistemu, ki zahtevajo nadgradnje omrežja, se bo cena električne energije povišala. S pametnimiomrežji bo to povišanje manjše kot brez njih. Če bodo stroški manjši, bodo imela gospodinjstva večjo kupno moč, gospodarstvo bo bolj konkurenčno, rezultat pa bodo tudi večji proračunski prihodki.

Ocenjena vrednost uvedbe pametnih omrežij je 320 milijonov evrov. Veljavni načrt elektrodistribucijskega omrežja za obdobje od leta 2011 do 2020 predvideva, da je treba v distribucijsko omrežje vložiti 1,73 milijarde evrov, do leta 2030 pa 4,2 milijarde evrov. Če bi do leta 2020 uvedli koncept pametnih omrežij, bi to investicijsko vrednost lahko zmanjšali za 500 milijonov evrov.

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu