Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Nova energijska paradigma

6.09.2012

Delo, 14.05.2012 00:00:00, Cveto Pavlin

Obnovljivi viri energije, med katere štejemo sončno energijo, hidroenergijo, vetrno energijo, biomaso in geotermalno energijo, so sestavni del prizadevanj EU proti podnebnim spremembam, obenem pa pripomorejo h gospodarski rasti, k ustvarjanju novih delovnih mest in povečanju energetske varnosti.

Do leta 2020 naj bi delež obnovljivih virov energije (OVE) dosegel 20 odstotkov v končni porabi energije. Obnovljivi viri energije zadevajo tri področja, in sicer električno energijo, ogrevanje in hlajenje ter promet. Od države članice je odvisno, kako se bo odločila porazdeliti povečanje uporabe obnovljive energije v vsakem od teh sektorjev, da bo dosegla postavljene cilje.

Prednosti uporabe obnovljivih virov energije so precejšnje. Kažejo se v pozitivnem učinku na podnebje, stabilnosti v dobavi energije in dolgoročni gospodarski rasti. Evropska komisija ocenjuje, da bo doseganje postavljenih ciljev do leta 2020 pomenilo zmanjšanje od 600 do 900 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida na leto, zmanjšanje porabe fosilnih goriv za 200 do 300 milijonov ton na leto, zmanjšanje odvisnosti EU od uvoženih fosilnih goriv in s tem povečanje stabilnosti dobave energije v EU ter večje spodbude za razvoj visokotehnoloških industrij z novimi gospodarskimi priložnostmi in delovnimi mesti.

Gradnja HE zamuja, le sončnih elektrarn je vse več

Uporaba OVE prinaša nove gospodarske priložnosti in tudi nova delovna mesta. Z zmanjševanjem uporabe fosilnih goriv se bo zmanjšalo število delovnih mest v tradicionalnih panogah za proizvodnjo energije, hkrati pa se bodo odprle možnosti za nova delovna mesta. Obnovljiva energija v EU že daje zaposlitev 350.000 delavcem.

V Sloveniji bomo z veliko težavami dosegli prizadevanja EU, da delež energije iz obnovljivih virov v končni porabi energije do leta 2020 doseže 20 odstotkov, lahko pa se zgodi, da tega ne bomo dosegli. Gradnja hidroelektrarn (HE) na Savi ne napreduje, tako kot je bilo sprva načrtovano. Zastoj je nastal pri gradnji hidroelektrarn na spodnji Savi. Prav tako vse kaže, da tudi gradnja elektrarn na srednji Savi ne bo stekla v skladu z načrti.

Glede elektrarn na Muri je še veliko neznank, vendar vse kaže, da bomo morda namesto načrtovanih osmih zgradili le dve, in sicer na območju Gornje Radgone in pri Hrastju - Moti. A tudi usoda teh dveh še ni dokončno znana. Tudi gradnja malih hidroelektrarn zaradi dolgotrajnih postopkov ne poteka, tako kot je bilo načrtovano.

Gradnji elektrarn na biomaso, predvsem gnojevko, zaradi smradu pogosto nasprotujejo krajani. Vetrnih elektrarn kot kaže ne bomo gradili, edina svetla izjema so sončne elektrarne, ki jih je čedalje več.

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu