Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Državni svetniki izglasovali veto na energetski zakon

4.02.2014

Informacijski portal energetika; 04.02.2014

Državni svetniki so z 22 glasovi za in sedmimi proti izglasovali odložilni veto na energetski zakon, ki ga je DZ sprejel 30. januarja 2014. Ključni razlog za zahtevo za veto je bilo nestrinjanje z vsemi določili, ki urejajo energetsko izkaznico. O zakonu bo sedaj moral ponovno odločati DZ, zakon pa mora podpreti absolutna večina, torej vsaj 46 poslancev.

Zahtevo za odložilni veto je vložila interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta. Energetski zakon sicer med drugim v slovenski pravni red prenaša tretji energetski sveženj.

Ključni razlog za odložilni veto je nestrinjanje z vsemi določili, ki urejajo energetsko izkaznico, posebej s tistimi, ki širijo obveznost njene izdelave prek minimalnih zahtev predpisov EU. Po njihovih navedbah gre za pogoje za pridobitev licence za neodvisnega strokovnjaka, ki lahko izdaja izkaznice, in poseben register energetskih izkaznic, piše v obrazložitvi predloga odložilnega veta.

Vir

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu