Tel: +386 2 601 11 60            Mob: +386 40 871 845
slovenscina english
epro Svet, planet, vse na enem mestu za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji. epro Popolno približanje obnovljivim virom energije. efutura Nova energija, nov zagon, energijski paketi prihodnosti prijazni do uporabnika. efutura Izobraževanje, prepoznavanje poslovnih idej in inovativni pristop reševanju zadanih nalog.

Do 2020 vsaj desetkrat več električnih polnilnic

14.03.2013

Dnevnik, 14.03.2013

Brezplačno polnjenje tudi letos

V Sloveniji je registriranih okoli 50 električnih osebnih avtomobilov, veliko več je predelanih, prevladujejo pa seveda električna kolesa in skuterji, ki jih je več kot 2000. Na drugi strani je po državi razporejenih 77 javnih električnih črpalk, od tega v prestolnici na približno 25 lokacijah – predvsem v središču mesta. Na nekaterih lahko uporabnik vozilo samo priključi in polni – denimo pred fakulteto za elektrotehniko, za polnjenje na električnih črpalkah drugega tipa pa ponudniki zahtevajo identifikacijo uporabnika, denimo z mobilnim telefonom in predhodno registracijo, ki je brezplačna.

Ljubljana za zgled državi

Za razvoj elektromobilnosti v Sloveniji pa veliko obeta strategija ljubljanske mestne občine, katere predlog je nastal v okviru že zaključenega projekta Civitas elan in zajema 15 ukrepov, ki naj bi pripomogli k temu, da bo najkasneje do leta 2020 po ljubljanskih ulicah in cestah vozilo dvakrat več električnih vozil, kot je njihov delež v vsej državi. Predvideva, da bo do tega leta mogoče polnjenje električnih vozil na štirih odstotkih parkirnih mest, za lastnike baterijskih in priključnih vozil bodo veljale nižje parkirne tarife, za samozadostno oskrbo mestnih vozil bo vzpostavljenih pet črpališč, za druge uporabnike pa več sto polnilnic.

Več...

E-prihodnost za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. V redu